Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Šesti Antunovski hod mladih 

Antunovski hod mladih nastao je po uzoru na padovanski Cammino di sant’Antonio koji se svake godine održava u sjevernoj Italiji. Nadahnuće za hod prepoznali su odgojitelj fra Stjepan Brčina i fra Roko Bedalov. Ovaj šest kilometara dugi Hod prate radosna pjesma i molitva te program na dvjema postajama: kod franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog začeća BDM u Dubravi te na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Hod se nastavlja do bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, gdje fratri radosno dočekaju mlade uz tradicionalni blagoslov hodočasnika na ulazu u baziliku koja je postala pretijesnom za sve sudionike, pa se program prenosi i na videozidu izvan nje.  Prvi put ove godine grupa mladih hodočasnika iz Vojvodine velikodušno se odazvala ovom pozivu, a organizatori hodočašća bili su Udruženje mladih Prijatelji Nade. Osim mladih iz raznih dijelova Hrvatske, u svečanost i radost ovog Hoda uključili su se i mladi iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Austrije, Švicarske, Slovenije te drugih zemalja.
U križ koji je predvodio Hod ugrađene su relikvije sv. Antuna te su i one obišle rutu, a nošena su i pisma s nakanama vjernika koji fizički nisu mogli sudjelovati u Hodu.     
»Ovo hodočašće je realizirano zahvaljujući i pokroviteljstvu Hrvatskog nacionalnog vijeća, na čemu smo zahvalni. Hvala svim mladima hodočasnicima za ovaj veliki i radosni susret! Nakon toliko prijeđenih kilometara mladi su zaista ohrabreni jer slaviti Boga među toliko ljudi ne može se doživjeti  svaki dan. Poručujem mladima da ne čekaju poziv za buduće druženje već da budu sami inicijatori istog, Prijatelji Nade su raspoloženi i drage volje čekaju nove prijedloge i ideje«, zaključio je  organizator hodočašća Darko Peka.
S. Ž.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika